Urodziny Pana Brzechwy

Cykl rodzinnych warsztatów poświęconych twórczości Jana Brzechwy zrealizowanych w 120 rocznicę urodzin wybitnego poety. Czerwiec 2018.

W ramach projektu „Urodziny Pana Brzechwy” uczczona została 120 rocznica urodzin wybitnego polskiego poety, Jana Brzechwy – znanego przede wszystkim z utworów skierowanych do najmłodszych. Wspomnienie autora w czasach zdominowanych przez multimedia i powrót do tradycji dziecięcej literatury, stanowiło doskonałą okazję do międzypokoleniowej integracji, socjalizacji czytelniczej oraz doskonałej artystyczno-edukacyjnej zabawy z fantastycznymi bajkowymi postaciami.

Rodzinne warsztaty poświęcone twórczości Jana Brzechwy pomogły uczestnikom odkryć możliwości, jakie daje twórcze podejście do literatury a przede wszystkim uświadomiły rodzicom jak ważne jest wspólne spędzanie czasu z dziećmi. Szczególnie ważne było dla nas podkreślenie znaczenia wspólnego czytania z dziećmi.

Drugim ważnym elementem projektu było ogłoszenie konkursu rodzinnego pt. „Być jak Jan Brzechwa” na napisanie i zilustrowanie bajki zainspirowanie twórczością tego niezwykłego autora. Finał konkursu wyłonił najciekawsze prace, które zostały wydane w wydawnictwie pokonkursowym pt. „Być jak Jan Brzechwa”.