Podróże Pościelotem

„Podróże pościelotem” to książeczka wyjątkowa, która powstała z połączenia dwóch pasji: opowiadania historii i ruchu. To także jedna z nielicznych w Polsce propozycji literackich dla dzieci, która może być czytana dzieciom zarówno indywidualnie przez rodziców, jak również całym grupom przez wychowawcę/nauczycielkę/animatora. „Podróże pościelotem” to coś więcej niż zwykła książka: to także dosłowna – ruchowa – wyprawa do niezwykłych krain.

Poznajcie rodzinę Biedronek, która co wieczór przed snem zabiera dzieci w podróże małe i duże, ale zawsze niezwykłe. By wyruszyć do magicznych miejsc − podmorskiego królestwa, słodkiej krainy, lasu pełnego dźwięków czy państwa Elfów − potrzebujecie tylko wyobraźni. Podróżować będziecie niezwykłym środkiem transportu. Nie będzie to ani samolot, ani statek, ani nawet powietrzny balon… Czekają Was bajkowe rejsy pościelotem!

„Podróże pościelotem” to pomysł na ruch poprzez bajki. Z najnowszych badań wynika, że dzieci mają coraz bardziej siedzący tryb życia: siedzą w szkole, odrabiając zadania, przed telewizorem, laptopem lub tabletem. A siedzenie jest tak szkodliwe, że zostało nazwane nowym paleniem. Żeby dziecku prawidłowo rozwinął się system nerwowy, malec musi się turlać, ruszać, skakać, czyli po prostu się ruszać! Ruch jest najlepszą profilaktyką chorób i wad postawy, a do tego poprawia koncentrację, pamięć i… humor.

Dzięki „Podróżom pościelotem” fantazyjny wehikuł, co wieczór pojawi się w domu, przedszkolu, szkole czy w świetlicy – na łóżku, podłodze lub dywanie. Wpędzić go w ruch można dzięki oddechowi, dźwiękom i prostym ruchom. Za każdym razem będzie wyglądał inaczej i trzeba go będzie uruchomić i prowadzić w inny sposób.

Książka autorstwa Anny Machacz i Magdaleny Krzysik składa się z dwóch elementów występujących naprzemiennie i połączonych w jedną, spójną formułę: opisów elementów ruchowych, które umożliwią dotarcie do krainy dowcipnych, ciepłych i interesujących opowieści. „Podróże pościelotem” łączą wszystko, co najistotniejsze dla młodych odbiorców: barwną historię, ruch, edukację i przede wszystkim doskonałą zabawę!