Podróż na Wielką Górę

Autorzy: Anna Machacz, Rafał Mazur

Ilustracje: Kamila Golec

Wydawca: Fundacja Naturalnie Edukacyjna

Bohaterką bajki jest Lin – ciekawa życia i świata dziewczynka. Właśnie zaczęła naukę pisania i czytania, a jej tata – aby odpowiedzieć na trudne pytania córki – daje jej w prezencie książkę Filozofa. Niestety książka ulega zniszczeniu.  Bohaterka postanawia odnaleźć Filozofa, by dowiedzieć się, co dokładnie w niej napisał, a po drodze przeżywa mnóstwo przygód, które okazują się być najlepszą lekcją życia.

Na pytanie, czy dzieci powinny poznawać filozofię, autorzy bajki odpowiadają: „Głośno i wyraźnie mówimy TAK! Dlaczego? Bowiem filozofia uczy twórczego i skutecznego myślenia. Przekonacie się o tym, poznając bohaterkę naszej bajki – rezolutną i ciekawą Lin. Podczas swojej wyprawy na Wielką Górę spotka niezwykłych ludzi, porozmawia z rzeką i znajdzie odpowiedzi na wiele trudnych pytań, które zadają na co dzień dzieci i… dorośli.”

Autorami bajki jest niezwykły duet – architekt edukacji Anna Machacz i grający na gitarze akustycznej doktor filozofii Rafał Mazur. Ilustracje namalowała artystka i graficzka Kamila Golec.

W celu zakupienia bajki prosimy o kontakt z Fundacją: biuro@fundacja-edukacyjna.pl lub poprzez wiadomość prywatną na Facebooku.