Opowieści Czarodzieja Profilaktikusa

Profilaktikus to Czarodziej o wielkim sercu i światłym umyśle.

Z wielkim kunsztem i wyczuciem rozwiązuje problemy mieszkańców niezwykłych krain, które odwiedza podczas swych magicznych podróży. Dzięki talentom literackim udaje mu się zatrzymać na kartach „Wielkiej Księgi Krain Magicznych” wspomnienia z podróży do Krainy Srebrnej Szarości, Krainy Niebieskiego Lasu czy Diamentowej Krainy. Bohaterami jego przygód stają się nie tylko wróżki i elfy, które znamy z bajek i baśni, ale wiecznie spieszący się Biegonodzy czy Ghundary o smutnym spojrzeniu.

Jak każda bajka, i ta niesie ze sobą wiele ważnych lekcji, które i młodsi i starsi czytelnicy powinni zachować w sercu i kierować się nimi w codziennym życiu. Przekonujemy się jak można pokolorować świat, by stał się on piękniejszy, jak ulotna jest magia, a trwałe są tylko takie wartości jak zaufanie, szacunek, szlachetność, tolerancja, przyjaźń, bo przecież „Nie da się wyczarować przyjaźni, rodzi się ona w sercach, które chcą się porozumieć…”

I wreszcie najważniejsza myśl w bajce dotyczy świata dorosłych, bowiem to od nich zależy szczęście dzieci. Istotne, by uświadomili sobie, iż warto czasem zostawić diamenty, by zobaczyć co jest dla nich prawdziwym szczęściem.