PRZEKAŻ SPRZĘT – WESPRZYJ EDUKACJĘ

Pandemia koronawirusa spowodowywała przerwanie edukacji w szkołach. Obecna sytuacja w kraju pokazała nie tylko brak przygotowania programu edukacji szkolnej do prowadzania zdalnych zajęć, ale przede wszystkim odsłoniła skalę cyfrowego wykluczenia, jakie obecnie panuje

w Polsce. 16% gospodarstw domowych nie posiada internetowego łącza, za wcześnie aby oszacować jaki odsetek dzieci nie ma możliwości swobodnego i stałego dostępu do komputera niezbędnego dla codziennej edukacji. Wnioski o pilnej potrzebie dodatkowego sprzętu wynikają z naszych osobistych doświadczeń jak i zaprzyjaźnionych szkół.

Już dzisiaj wiemy, że lekcje przez Internet to wyzwanie zarówno dla nauczycieli, jak i uczniów – nie tylko merytoryczne, ale i techniczne. Wiele rodzin nie posiada wystarczającej ilości komputerów, aby każdy jej członek mógł w aktualnej sytuacji wykonywać swoje obowiązki.
Możemy jednak pomóc, aby edukacja w tych trudnych dniach nie była wyzwaniem technicznym.
Jak zapewne przypuszczacie pomoc potrzebna jest szybko. Z każdym dniem przepaść w dostępie do edukacji się pogłębia. Komputer staje się artykułem pierwszej potrzeby.

Dlatego Fundacja Naturalnie Edukacyjnie zachęca do przekazania nieużywanego lecz sprawnego sprzętu komputerowego dla szkół i rodzin dzieci do nich uczęszczających. Wielu z nas posiada komputery, laptopy i tablety, które zalegają nieużywane w domach. Tymczasem urządzenia te mogłyby służyć do nauki dzieciom i młodzieży. Sprzęt nie musi być najnowocześniejszy, wystarczy dowolny komputer z Systemem Windows z min. 2 GB pamięci RAM.

Jeśli masz nieużywany komputer, laptop lub tablet – napisz do nas: biuro@fundacja-edukacyjna.pl
Us
talimy jak i gdzie go dostarczyć.

Jeśli nie masz zbytecznego sprzętu, możesz również wpłacić darowiznę na legalne oprogramowanie. W tytule przelewu wpisz: wsparciedlaedukacji.
Nr Konta: PL26 2530 0008 2055 1034 5120 0001

AKCJA DOTYCZY Krakowa i okolic.

#WSPARCIEDLAEDUKACJI
#ZOSTAŃWDOMU